15 Правила за по-икономична кола.

(вторник, 2 юни 2009 г.)

Мисля, че в тази "криза" която спред мен е медийна ;) и с тенденцията на бензина да си върне старите цени тази статия ще ви бъдя полезна.

Спазвай тези правила и какъвто и кош да караш (дори Fiat Brava) ще ти гори по малко ;)))

1. Не подавай газ след запалването на автомобила. (освен ако не искаш да потеглиш). Дори през зимата колите нямат нужда от дълго подгряване. Подгрявай колата си не повече от минута. Това може да доведе единствено до загуба на бензин и повреда на катализатора (ако още не е повреден за по старите автомобили преди 96-та).

2. Попаднали сте в трафик? ГАСИ КОЛАТА! Ако виждаш, че ще стоиш на едно място повече от 60 секунди гаси колата(за 60 секунди колата изгаря бензина необходим за едно запалване) . Гасейки колата спестяваш бензин и не износваш спирачките и скоростната кутия. (Този съвет е главно за бензиновите коли)

3. Натискай ПО-ЛЕКО педала за газта. Сигурно ви звучи очевидно, но много хора подават повече газчица при потегляне(първоначално потегляне, потегляне от светофар потегляне при включване в друга улица), престрояване и други. Ако караш обикновенна кола (не някоя бегачка) подаването на повече газ няма да ти спести кой знае колко време, но за сметка на това колата ще ти изгори доста повече бензин.

4. Изпразни колата си от ненужните неща. Колкото по лека толкова по леко на двигателя толкова по малко бензин при работа ;) Имам приятели на които багажниците им постоянно са пълни с тонове боклуци и неща които те не ползват а просто пренасят наляво надясно със себе си.

5. При всяка възможност включвай най-високата предавка. Както всеки знае на най-високата предавка автомобила е най-икономичен. Както на бегачите(говоря за колела :)) на най-голяма скорост като въртиш получаваш по-голям въртящ момент. Ако караш с голяма скорост на малка предавка колата ти консумира с около 45% повече гориво.

За тези с автоматична скоростна кутия когато тръгнете на дълъг път вижде дали имате тази екстра OVERDRIVE. Ако я имате я включвайте задължително тя прави така, че когато вдигнете скорост над 65 километра скоростната кутия включва най-високата си предавка.

6. Разделяй разходите с някой. Ако имате комшия, който работи до твоето работно място или някаде на път за вашето разберете се с него да си делите разходите за бензин.

7. Обслужвай си колата редовно. Говоря за смяна на масло, маслен филтър и така важния за горивния процес ВЪЗДУШЕН ФИЛТЪР, който може да сменяте по-често. Ако филтърът ви е замърсен със смяната му може да намалите разхода на бензин със около 10%.

8. Не карайте със спаднали гуми. Меките гуми увеличават сцеплението на колата с пътя и повишават разхода ви за гориво. През лятото за кола с гуми 14-ки, 15-ки е нормално да са 2.2 атмосвери. През зимата трябва да са по меки около 1.8

9. Не слагайте на кола с малко купе големи гуми ;) много "гъзета" на малка кола предназначена за гуми 14-ки слагат 15-ки. Не може на Ситроен саксо например да сложиш гума 15-ка.

10. Планирай маршрута си. Това също е тоста важно за да спестиш гориво. В повечето случей ако избереш някой по-заобиколен маршрут(не минаващ през зони с чести задръствания) спестяваш гориво. Също така избягвайте маршрути на които трябва да спирате по-често. На пример избягвайте маршрути на които вие не сте с предимство и трябва да изчакате известно време за да се включите в другата посока.

11. Зареждай бензин само през по-студените периоди на деня (рано сутрин и късно вечер). Тогава бензина има по голяма плътност.

12. Когато караш извън градско с 100-110 и над 110 разликата в разхода на бензин е около 20%. Поради тази причина придържайте се към 90 - 100 - 110.
Ти какво правиш за да караш по икономично?

13. Ивънградско отворените прозорци
намаляват скороста ви с 10%

14. Когато пред вас има баир ускорете преди баира на не подавайте повече газ по врема на баира.

15. Не натоварвайте двигателя с излишни неща. Киматроникът прави 10%-20% икономия на бензин в сравнение с обикновенния климатик. Вентилатора, Ел прозорците и седалките затормозяват двигателя ви.

Ти какво правиш за да караш по-икономично?

Първия Български Бутон за споделяне

Posted in Етикети: Публикувано от Vasil в 0:33  

1 коментара:

  1. Анонимен Says:

    ограни4ете,консомацията си на ток в колата един киловат 4ас произведено електри4ество в колата ви струва около 2лева,за6тото е произведени от скъп бензин